MEGA ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!!!ΑΚΟΜΗ ΕΧΕΤΕ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΠΟΥ ΜΟΝΟ ΚΑΘΑΡΙΖΕΙ? MEGA ΕΙΔΙΚΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ!!! ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΉΡΗΣΗ ΚΤΙΡΙΩΝ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΤΙΜΉ!!!


ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ  ΔΑΠΕΔΟΥ

Το μάρμαρο είναι ένα πολύ όμορφο και ανθεκτικό υλικό. Έχει όμως τις εξής ιδιαιτερότητες:α)είναι πορώδες υλικό και το λέρωμα του οφείλετε σε ρύπους που διεισδύουν στους πόρους του. Έτσι αν δεν ληφθούν προληπτικά τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και δεν γίνει άμεσος καθαρισμός των ρύπων ,τότε διεισδύουν βαθύτερα (ποτίζουν) το μάρμαρο και ο καθαρισμός γίνεται πολύ δύσκολος και πολλές φορές αδύνατος.

β)Είναι πολύ ευαίσθητα στα οξέα(ακόμη και στα πολύ ασθενή όπως το κιτρικό οξύ που περιέχεται στο λεμόνι) και στα συστατικά που περιέχονται στα συνηθισμένα απορρυπαντικά της αγοράς. Τα υλικά αυτά καταστρέφουν το γυάλισμα των μαρμάρων και τα διαβρώνουν.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι πρέπει να παίρνουμε προληπτικά μέτρα προστασίας (αδιαβροχοποίηση στην περίπτωσή μας) και να απομακρύνουμε άμεσα(με απορροφητικό πανί μαζεύουμε το υγρό που έχει πέσει και καθαρίζουμε με νερό) οτιδήποτε πέσει πάνω στο μάρμαρο και μπορεί να το λερώσει ή να το βάψει πχ κόκα-κόλα,καφές τσάι,αναψυκτικά,χυμοί φρούτων,έλαια,λίπη κ.α. Ακόμη και η υγρασία μπορεί παρασύρει υδατοδιαλυτές ουσίες και να δημιουργηθούν έτσι λεκέδες ή να εμφανιστούν άλατα στην επιφάνεια του δαπέδου.

Επίσης στον καθαρισμό των μαρμάρων δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τα συνηθισμένα απορρυπαντικά γιατί περιέχουν συνήθως οξέα τα οποία προκαλούν βλάβες και στα γυαλισμένα και στα αγυάλιστα μάρμαρα. Για τον καθαρισμό των μαρμάρων χρησιμοποιούμε ΜΟΝΟ ΟΥΔΕΤΕΡΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΑ αυτά δηλαδή που έχουν Ph7.Αφού είδαμε τι βλάπτει τα μαρμάρινα πατώματα ας δούμε τώρα πως τα καθαρίζουμε-συντηρούμε. Όπως σε όλα τα πράγματα η πρόληψη είναι η καλύτερη φροντίδα. Φροντίστε να τοποθετήσετε χαλάκια στις εισόδους και να σκουπίζεται καλά τα παπούτσια σας πριν μπείτε μέσα για να μη μεταφέρεται πετραδάκια που θα γρατζουνίσουν το μάρμαρο, ή λιπαρούς λεκέδες . Ο καλύτερος τρόπος για τον εβδομαδιαίο καθαρισμό των μαρμάρων είναι να τα σφουγγαρίζουμε με σκέτο χλιαρό νερό. Οι σφουγγαρίστρες να είναι πάντα φτιαγμένες από μαλακά υλικά. Αν είναι πολύ λερωμένα διαλύουμε σαπούνι Μασσαλίας σε χλιαρό νερό και σφουγγαρίζουμε με αυτό όχι πολύ συχνά και ξεπλένουμε με νερό για να μην εμφανιστούν λεκέδες από το σαπούνι.

ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ & ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΥ ΔΑΠΕΔΟΥ

Στο προηγούμενο άρθρο είδαμε ότι για τον καθαρισμό-συντήρηση του γυαλισμένου μαρμάρινου δαπέδου χρησιμοποιούμε ή σκέτο νερό ή νερό μέσα στο οποίο διαλύουμε πράσινο σαπούνι. Τα τελευταία χρόνια όμως πολλές εξειδικευμένες εταιρείες έχουν λανσάρει στην αγορά καθαριστικά με ουδέτερο PH=7 τα οποία είναι πολύ αποτελεσματικά ειδικά όταν στα δάπεδα που καθαρίζουμε με αυτά έχουμε προηγουμένως εφαρμόσει αδιαβροχοποίηση και επιπλέον δεν χρειάζονται ξέβγαλμα.Ακόμη έχουν συμπληρώσει το οπλοστάσιο τους και με ποιο ισχυρά καθαριστικά ειδικά για τον καθαρισμό επίμονων λεκέδων. Έτσι έχουμε δύο κατηγορίες καθαριστικών, 1)αυτά με το ουδέτερο  PH που είναι κατάλληλα για τον καθημερινό καθαρισμό των μαρμάρινων δαπέδων και 2) τα ισχυρά καθαριστικά που είναι όξινα ή αλκαλικά και είναι κατάλληλα για τον καθαρισμό πολύ λερωμένων δαπέδων και για την απομάκρυνση επίμονων λεκέδων. Βέβαια όταν χρησιμοποιούμε ισχυρά καθαριστικά ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης του κατασκευαστή και εμείς σαν συνεργείο καθαρισμού συνιστούμε να εφαρμόζουμε το διάλυμα που θα χρησιμοποιήσουμε δοκιμαστικά σε ένα μικρό σημείο που δεν φαίνεται για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο της καταστροφής του δαπέδου. Εδώ είναι λογικό να αναρωτηθείτε τι
πρέπει τελικά να χρησιμοποιούμε στο καθάρισμα;Το πράσινο σαπούνι έχει το μειονέκτημα να θέλει ξέβγαλμα μετά την εφαρμογή του στο καθάρισμα του δαπέδου,σε αντίθεση τα ειδικά καθαριστικά που δεν θέλουν,το πράσινο σαπούνι όμως έχει και ένα πολύ καλό πλεονέκτημα έχει πολύ φτηνότερο κόστος,κάτι που όλοι μας υπολογίζουμε τώρα που ζούμε στην εποχή των μνημονίων. Όπως καταλαβαίνεται η απόφαση είναι δική σας. Το συνεργείο καθαρισμού Σίσυφος συμβουλεύει να χρησιμοποιείτε πράσινο σαπούνι αφού και την δουλειά του την κάνει και είναι ποιο οικολογική η συμπεριφορά μας έτσι (για να θυμόμαστε και τον πλανήτη που ζούμε). Και η τελευταία λύση αν το δάπεδο είναι πολύ λερωμένο και ταλαιπωρημένο από γρατσουνιές και είναι πολύ δύσκολο να καθαριστεί είναι να κάνουμε φρεσκάρισμα του δαπέδου καλώντας έναν ειδικευμένο τεχνικό ο οποίος θα λειάνει και θα γυαλίσει το δάπεδο χωρίς να προκαλέσει μεγάλη όχληση αφού τα μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας που υπάρχουν σήμερα δεν δημιουργούν προβλήματα από σκόνη ή λάσπη κατά την διάρκεια των εργασιών.


ΠΩΣ ΚΑΘΑΡΙΖΩ ΛΕΚΕΔΕΣ ΣΤΟ ΜΑΡΜΑΡΟ

Στο τελευταίο άρθρο για τον καθαρισμό του μαρμάρου θα δούμε πως καθαρίζουμε λεκέδες από το μάρμαρο. Για την απομάκρυνση των λεκέδων από το μάρμαρο χρησιμοποιούμε το κατάλληλο κατά περίπτωση καθαριστικό(υγρό ή διάλυμα με νερό) σε συνδυασμό με ένα επίθεμα από προσροφητικό υλικό. Τα πιο γνωστά είναι η κιμωλία,ο ασβεστόλιθος και ο σεπιόλιθος σε μορφή πολύ λεπτής σκόνης. Ακόμη είναι το απορροφητικό χαρτί και το βαμβάκι. Το κατάλληλο προσροφητικό υλικό το διαλέγουμε με κριτήριο την μη αντίδραση του με το καθαριστικό και την εύκολη απομάκρυνση του από το πεδίο εφαρμογής. Γενικά το απορροφητικό χαρτί και το βαμβάκι είναι τα ποιο εύχρηστα γιατί και τα βρίσκουμε εύκολα και είναι απίθανο να αντιδράσουν με το καθαριστικό. Ποια διαδικασία ακολουθούμε? Διαβρέχομαι τον λεκέ με το καθαριστικό και μετά τον σκεπάζουμε με το προσροφητικό υλικό που είναι εμποτισμένο με το καθαριστικό. Πολλές φορές η διαδικασία καθαρισμού του λεκέ είναι πολύ αργή (γιατί όπως αναφέραμε στο προηγούμενο άρθρο εμποτίζει το μάρμαρο) οπότε πρέπει να την επαναλάβουμε πολλές φορές. Ακόμη ένα έξυπνο κόλπο είναι να σκεπάσουμε το εμποτισμένο προσροφητικό υλικό με ένα νάιλον για να εμποδίζουμε την εξάτμιση του καθαριστικού. Στο τέλος της διαδικασίας πλένουμε την περιοχή με αποσταγμένο νερό πολύ καλά. Το συνεργείο καθαρισμού Σίσυφος συμβουλεύει:σε κάθε περίπτωση πριν την διαδικασία πρέπει να απομακρύνουμε γρήγορα το υλικό που έχει χυθεί πάνω στο πάτωμα και να κάνουμε δοκιμή σε ένα μικρό μη εμφανές τμήμα του πατώματος. 

1. ΑΕΡΙΟΥΧΑ ΠΟΤΑ συνήθως δημιουργούν χρωματικούς λεκέδες. Αμεση απομάκρυνση του ποτού και καθαρισμός του μαρμάρου με νερό και ουδέτερο καθαριστικό. Αν ο λεκές επιμένει επέμβαση με υπεροξείδιο του υδρογόνου 40% και προσροφητικό υλικό.

2. ΑΙΜΑ Αν δεν καθαριστεί άμεσα ο λεκές είναι δύσκολο να καθαριστεί. Καθαρισμός με νερό και ουδέτερο απορρυπαντικό και επέμβαση με διάλυμα αμμωνίας 50% που το αφήνουμε να δράση λίγα λεπτά. Αν ο λεκές επιμένει εμποτίζουμε ένα επίθεμα με διάλυμα αμμωνίας με το οποίο καλύπτουμε τον λεκέ για αρκετή ώρα και μετά αφαιρούμε το περίσσευμα υγρού με προσροφητικό υλικό.

3. ΑΛΑΤΑ Τρίβουμε την επιφάνεια με ένα τραχύ σφουγγάρι εμποτισμένο με ουδέτερο καθαριστικό. Αν ο λεκές επιμένει χρησιμοποιούμε καθαριστικό ειδικό για την αφαίρεση αλάτων. Για την απομάκρυνση τέτοιων λεκέδων χρησιμοποιούμε επιθέματα σεπιόλιθου και white spirit(πωλείτε στα καταστήματα για την αραίωση της λαδομπογιάς).Αν ο λεκές επιμένει χρησιμοποιούμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 35-40% μαζί με προσροφητικό υλικό.

4. ΑΛΚΟΟΛΟΥΧΑ ΠΟΤΑ Για την αφαίρεση λεκέδων που δημιουργούνται από αλκοολούχα ποτά χρησιμοποιούμε επιθέματα από σεπιόλιθο και white spirit(το βρίσκουμε σε καταστήματα σιδερικών).Αν ο λεκές επιμένει χρησιμοποιούμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 35-40% μαζί με προσροφητικό υλικό για επίθεμα.

5. ΕΞΑΝΘΗΣΕΙΣ ΑΛΑΤΩΝ Δημιουργούνται από την παρουσία υγρασίας. Καθαρίζουμε την επιφάνεια με στεγνό καθαρό πανί ή με ένα λεπτό γυαλόχαρτο που το χρησιμοποιούμε με πολύ προσοχή. Δεν χρησιμοποιούμε νερό στεγνώνουμε την επιφάνεια και εφαρμόζουμε κάποιο ειδικό προϊόν της αγοράς.

6. ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΕΣ ΚΡΕΜΕΣ Πλένουμε την επιφάνεια με νερό και ουδέτερο καθαριστικό και τρίβουμε τον λεκέ με ένα πανί εμποτισμένο με ακετόνη. Αν ο λεκές επιμένει επεμβαίνουμε με υπεροξείδιο του υδρογόνου 20-40% και με επίθεμα προσροφητικού υλικού.

7.ΚΑΠΝΟΣ Πλένουμε την λερωμένη επιφάνεια με νερό και ένα ουδέτερο καθαριστικό και βάζουμε ένα ισχυρό απολιπαντικό (τασιενεργό για τα πιάτα).Σε επίμονους λεκέδες βάζουμε white spirit ή τολουόλιο μαζί με ένα επίθεμα προσροφητικού υλικού. Συνέχεια στο επόμενο άρθρο

8.ΚΡΑΣΙ.Το κρασί δημιουργεί χρωματικούς λεκέδες και διεισδύει σε βάθος. Γι αυτό πρέπει να γίνει άμεσος καθαρισμός της επιφάνειας με πανί που το έχουμε βρέξει με ακετόνη. Αν θέλουμε να καθαρίσουμε λεκέ από κρασί χρησιμοποιούμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 35-40% μαζί με προσροφητικό υλικό.

9.ΚΑΦΕΣ-ΤΣΑΙ. Και τα δύο δημιουργούν χρωματικούς λεκέδες και διεισδύουν σε βάθος. Οπότε όπως αναφέραμε πολλές φορές πρέπει άμεσα να καθαρίσουμε την επιφάνεια με ένα απορροφητικό πανί. Αν πρέπει να καθαρίσουμε έναν λεκέ που έχει δημιουργηθεί από αυτά τα ροφήματα εφαρμόζουμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 35-40% μαζί με προσροφητικό υλικό.

10.ΛΑΔΙ-ΛΙΠΟΣ. Και σε αυτήν την περίπτωση πρέπει άμεσα να καθαρίσουμε την επιφάνεια με ένα απορροφητικό πανί για να μην διεισδύσει το υλικό σε βάθος. Αν σχηματισθεί λεκές τότε τον καλύπτουμε με προσροφητικό υλικό και white spirit. Aν επιμένει βάζουμε αιθυλικό αιθέρα με προσροφητικό υλικό το οποίο ανανεώνουμε συχνά εφόσον ο λεκές είναι επίμονος. Στην περίπτωση που δεν φύγει χρησιμοποιούμε προσροφητικό υλικό με υδατικό διάλυμα σόδας. Και τέλος στην περίπτωση που ο λεκές είναι πολύ παλιός βάζουμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 20-40% με προσροφητικό υλικό.

11.ΜΕΛΑΝΙ. Αν το μελάνι είναι από μαρκαδόρο εφαρμόζουμε ακετόνη μαζί με προσροφητικό υλικό και επαναλαμβάνουμε πολλές φορές. Αν είναι από στυλό βάζουμε υδατικό διάλυμα χλωρίνης ή υδατικό διάλυμα τασιενεργών μαζί με προσροφητικό υλικό. Αν οι παραπάνω λεκέδες επιμένουν χρησιμοποιούμε υπεροξείδιο του υδρογόνου μαζί με προσροφητικό υλικό.

12.ΜΠΥΡΑ. Σε αυτή την περίπτωση γίνεται καθαρισμός της επιφάνειας με ένα ουδέτερο καθαριστικό. Αν ο λεκές επιμένει επεμβαίνουμε με υδατικό διάλυμα αμμωνίας. Και τέλος αν δεν εξαφανιστεί ο λεκές με τις προηγούμενες επεμβάσεις χρησιμοποιούμε υπεροξείδιο του υδρογόνου 30-40% με σεπιόλιθο και επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί.

13.ΜΠΟΓΙΕΣ. Αφαιρούμε προσεκτικά την μπογιά που περισσεύει με μία σπάτουλα. Μετά εφαρμόζουμε ένα υγρό αφαίρεσης βερνικιών μαζί με προσροφητικό υγρό, και επαναλαμβάνουμε όσες φορές χρειαστεί. Αν ο λεκές αφήσει υπολείμματα επαλείφουμε την επιφάνεια πολλές φορές με ουδέτερο καθαριστικό. Αν ο τύπος του δαπέδου το επιτρέπει μπορούμε να εφαρμόσουμε και ελαφρώς όξινο καθαριστικό.

14.ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ. Αν μας πέσει ντομάτα καθαρίζουμε με νερό και ουδέτερο καθαριστικό. Σε περίπτωση επιμονής εφαρμόζουμε υδατικό διάλυμα αμμωνίας που το αφήνουμε να δράσει πάνω στον λεκέ για μερικά λεπτά. Αν ο λεκές δημιουργηθεί από σάλτσα που περιέχει και λάδι εφαρμόζουμε σόδα και προσροφητικό υλικό πάνω στον λεκέ.

15.ΟΥΡΑ. Καθαρίζουμε αμέσως με βρεγμένο πανί για να μην διαβρωθεί η επιφάνεια. Κατόπιν εφαρμόζουμε υπεροξείδιο του υδρογόνου μαζί με ξύδι.


Όλα τα παραπάνω αποτελούν παράθεση γνώσεων για την ενημέρωση των αναγνωστών μας. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούμε την εφαρμογή των παραπάνω από άτομα που δεν είναι επαγγελματίες καθαριότητας. Σε κάθε περίπτωση δηλώνουμε ότι δεν φέρουμε καμία ευθύνη σε περίπτωση καταστροφής κάποιας επιφάνειας από την εφαρμογή των παραπάνω και δεν εγγυόμαστε για τον πλήρη καθαρισμό οποιασδήποτε μαρμάρινης επιφάνειας έχει λεκιασθεί. Αν έχει λερωθεί κάποια μαρμάρινη επιφάνεια συνιστούμε να αποταθείτε σε ένα εξειδικευμένο συνεργείο καθαρισμού ή στο κατάστημα από όπου αγοράσατε τα μάρμαρα.